Hüseyin Aytuğ Çelik ile Geleneksel Karagöz Oyunu Atölyesi

Başvurularımız kapanmıştır.

22 Nisan 2021

Saat: 
17.00

Hüseyin Aytuğ Çelik
Oyuncu, Kuklacı ve Yönetmen

2012’de İstanbul Aydın Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Drama ve Oyunculuk Bölümü’nden mezun oldu. Lisans öğrenimi boyunca kısa süreli ve proje bazlı olarak İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda çalıştı. Aynı zamanda 2008-2012 yılları arasında Çizgi Kukla Tiyatrosu’nda “Black Light Işıklama Tekniği” ve “Kukla Tiyatrosu” üzerine ilk çalışmalarını yaptı.
2010-2011 akademik yılı süresince, erasmus öğrenci değişim programı kapsamında bulunduğu JAMU’da (Janáček Akademie Múzických Umění v Brně – Janáček Academy of Music and Performing Arts in Brno) Müzikal Oyunculuk bölümü üzerinden dersler aldı. Bunların yanı sıra burada bulunduğu süre zarfında dünyaca ünlü birçok akademisyenin çalıştaylarına katıldı. Daha sonrasında ise yurtiçi ve yurtdışında düzenlenen birçok festivale ve özel organizasyonlara “oyuncu”, “kukla oynatıcı” ve “atölye yönetmeni” unvanlarıyla katıldı.
2012’de lisans mezuniyeti akabinde başvurduğu DAMU’da (Divadelni Fakulta Akademie Múzických Umění v Praze – The Theatre Faculty of the Academy of Performing Arts in Prague) “Alternatif ve Kukla Tiyatrosu Yönetmenliği” yüksek lisans programına kabul edildi. Fakat aynı zamanda başvurduğu Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Sahne Sanatları Anasanatdalı’na da kabul edildi ve yüksek lisans öğrenimini burada tamamladı.
2013-2016 yılları arasında İzmir Devlet Tiyatrosu’nda çeşitli oyunlarda 3 sezon boyunca görev aldı. 2015 yılında “Şeyler Kukla ve Obje Tiyatrosu”nu kurdu. 2016’dan itibaren Karagöz gölge oyunları üzerine hem pratik hem de akademik anlamda çalışmaya başladı. 2018 yılında UNIMA üyesi oldu ve 2019 yılında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca verilen “Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı” ünvanını aldı.
2018 yılında ALPİLO ile DİYA Susmayan Çocuk adlı çocuk kitabı yayımlandı ve bu kitap kamu kurumları aracılığıyla yaklaşık altıbin çocuğa ulaştı.
Halen İzmir’de özel ve ödenekli tiyatrolarda oyuncu, kuklacı ve yönetmen olarak çalışmalarına devam etmekte ve yanı sıra TRT FM’de müzik programı sunmaktadır.

Geleneksel Karagöz Oyunu Atölyesi

Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun, bilinen tarihiyle 500 yıllık kadim türü olan Karagöz oyunu, günümüzde de ağırlıkla çocuk seyircilere hitap eden örnekleri perdede varlığını sürdürmektedir. Hayali adı verilen ustalar, hayal perdesi denilen sahnelerinde Karagöz’ü hem eski usül hem de yeni oyunlarla oynatmaya devam etmektedir.

Karagöz oyunları, Geleneksel Tiyatro unsurlarının yanı sıra, hem perdeye yansıtılan tasvirlerin yapımı, hem de kendine has müzikleriyle bir çok disiplini içinde barındırır.

Bu atölyemizde Karagöz Sanatçısı Hüseyin Aytuğ ÇELİK, Karagöz oyunlarının rivayet edilen ve bilinen tarihçelerinden bahsedecek, ardından uygulamalı olarak bir Karagöz oyununun hazırlık ve oynatım süreçlerini atölye katılımcılarıyla paylaşacak. Atölye katılımcıları, perdenin hem önünü hem de arkasını görme ve gözlemleme şansı elde edecek.

Oyuna hazırlık süreci, oynatım biçimi, metinsel içerikleri, bölümleri, sesleri, şarkıları ve püf noktalarıyla bir Karagöz oyununa dair her şey bu atölyede,  22 Nisan 2021 Perşembe günü saat 17.00’de atölyeye katılan tüm seyircilerle paylaşılacak.  

  • 22 Nisan 2021 tarihinde  düzenlenecek “Hüseyin Aytuğ Çelik ile Geleneksel Karagöz Oyunu Atölyesi”ne katılmak için aşağıdaki formu doldurmanız gerekmektedir.
  • Atölyelere katılım için 8-13 yaş sınırı vardır.
  • Atölye online olarak gerçekleştirilecek ve sosyal medya hesaplarımızdan yayınlanacaktır.