Gülşah Özdemir Koryürek ile Okuma Tiyatrosu Atölyesi

Başvurularımız kapanmıştır.

10 Nisan 2021
17 Nisan 2021

Saat: 
12:00 – 12:40
13:00 – 13:40

Gülşah Özdemir Koryürek
Yazar, Yayıncı

1984 yılında İstanbul’da dünyaya geldi.

Yaşamının yaklaşık on beş  yılını tiyatro sanatının tüm alanlarında çalışarak geçirdi. Senaryo ve tiyatro oyunu metinleri yazdı. Çocuklar ile yaratıcı drama ve tiyatro çalışmaları yaptı.

2015 yılından beri,  kurucularından biri olduğu Sıfırdan Yayınları çatısı altında, yazıyor, keşfediyor, dönüştürüyor ve en önemlisi çocuklarla birlikte üretiyor.

Evli ve bir çocuk annesi.

 

Farklı Bir Okuma Biçimi: “Okuma Tiyatrosu”

Süre: 2 Hafta 40’ar dakikalık dört oturum.

Yaş Grubu: 10-12  

Yazar ve yayıncı Gülşah Özdemir Koryürek eşliğinde gerçekleştirilecek olan atölyede bir tiyatro metni üstünden alternatif bir okuma deneyimi yaşanacaktır.

Çocukların herhangi bir metinle nasıl bağ kurabileceklerini, okuma sürecini  nasıl daha eğlenceli ve verimli hâle getirebileceklerini  örneklemek adına tasarlanmış bir atölyedir.

Atölyenin diğer amaçları ise; farklı bir yazım türü olan tiyatro metnini çocuklarla karşılaştırmak, tiyatro sanatının edebiyatla ilişkisini sorgulayarak sanat türleri arasındaki etkileşimi fark etmelerini sağlamaktır.

Atölye iki hafta sürecektir. Atölye günleri, 15 dakikalık ara verilerek 40’ar dakikalık iki oturum yapılacaktır.

1. Hazırlık

Çocuklardan ilk oturuma katılmadan önce çalışılacak metni okumaları,

hikâyenin kahramanlarını, kişilerini listelemeleri, karakter özelliklerini bulup kısa bir tanıtım hazırlamaları istenir.

1.Hafta 1. Oturum (40 dakika)

– Tanışma:

Küçük bir yaratıcı drama oyunu ile tanışılır. Çocukların kendilerini detaylı bir şekilde anlatmaları istenir.

– Metni Anlama/ Dramaturgi çalışması:

Çocuklar tarafından atölyeye gelmeden önce okunmuş olan metnin ögeleri konuluşulur, tartışılır ve listelenir. Alt metni tespit edilir, genel mesajı ve sahnelemede verilmek istenilen mesaj bulunur.

“Okuduğumuz oyun bize ne anlatmaya çalışıyor? Verdiği mesaj ve mesajlar ne?”

“Sahnelerken hangi mesaja odaklanmalıyız? Bunu nasıl belirleyeceğiz?”

“Hikâye hangi zaman diliminde geçiyor? Özel bir dönem mi? Bu dönemin ne gibi özellikleri var? Yılı, mevsimi, günü gecesi nedir? Işık ile bu zaman yansıtılabilir mi?”

“Hikâye hangi mekanda geçiyor? Dekor ile bu mekan tasvir edilebilir mi?”

“Hikâyeyi etkileyen nesneler var mı?”

“Hikâyenin içinde şarkılar var mı? Müzik kullanılabilir mi? Kullanılmalı mı?”

“Hikâyenin kahramanları, kişileri kimler?”

15 dakika ara verilir.

1.Hafta 2. Oturum (40 dakika)

– Karakter Analizi:

Verilen ödev üstünden hikâyenin kişileri tespit edilir, listelenir. Karekter özellikleri belirlenir, fiziksel, psikolojik ve sosyolojik özellikleri düşünülür, bulunur.

“Nasıl giyinir, nasıl konuşur, nasıl yürür, belirli bir fiziksel özelliği var mı, bir engeli var mı, kaç yaşında, kimlerle ve nerede yaşıyor, hikâye içindeki gelişimi ne, amacı ne?” gibi sorulara cevap aranır.

– Rol Dağılımı:

Keşfedilen karakterler üzerinden rol dağılımı yapılır.

– Ödev verilerek oturum sonlandırılır.

Ödev: Karakterinizin en belirgin özelliğini vurgulayan bir nesne, aksesuar tasarlayın, bulun. Bu bir şapka, atkı, yüzük gibi bir nesne olabileceği gibi yanaklara çil yapmak gibi çok küçük bir makyaj uygulaması da olabilir.

Eğer kullanabiliyor olsaydık nasıl bir dekor yapardık, nerelerde müzik kullanabilirdik, nasıl bir müzik olurdu, sorularına cevap hazırlamaları istenir.

2.Hafta 1. Oturum (40 dakika)

Prova Hazırlık:

Ödev olarak hazırlanan malzeme ya da değişiklikler çocuklar tarafından tanıtılır ve nasıl kullanmak istedikleri konuşulur. Dekor, müzik ve ışık konusundaki tasarım önerileri dinlenir…

Prova:

Her çocuk kendi rolünden küçük bir parça okur, karakter özelliklerini sesleriyle nasıl verebilecekleri konuşulur ve karakterler netleştirilir.

Bu ana kadar yapılan çalışmalar düşünülerek oyunun okuması yapılır. Bu okuma bölüm bölüm kesilerek, düzeltilerek yapılır.

15 dakikalık bir ara verilir.

2.Hafta 2. Oturum (40 dakika)

Akış Provası:

Oyun metni mümkün olduğunca kesmeden okunur. Son düzeltme ve düzenlemeler yapılır. Bu aşamada, hazırlanan aksesuarlar, müzik gibi ögeler de eklenir.

Sahneleme:

Hiç kesmeden, sahne üstündeymiş gibi oyun okuması yapılır. 

  • 10 ve 17 Nisan 2021 tarihinde  düzenlenecek “Gülşah Özdemir Koryürek ile Okuma Tiyatrosu Atölyesi”ne katılmak için aşağıdaki formu doldurmanız gerekmektedir.
  • Atölyelere katılım için 8-13 yaş sınırı vardır.
  • Atölye online olarak gerçekleştirilecek ve sosyal medya hesaplarımızdan yayınlanacaktır.